Manjaro Linux , PRO et CONTRA

Odabir operativnog sistema za vaš PC nije više lagana odluka, kao što je to bilo prije desetak godina  kada praktično baš i niste imali prevelik izbor ukoliko ste bili korisnik računala prosječnog znanja o upotrebi istih.

Ukoliko se odlučite za neki linux baziran operativni sistem, te ukoliko dosad baš i nemate linux iskustava, pretražujući web portale i forume zatrpat će vas gomile novih informacija koje će vam čak i otežati odluku
o izboru operativnog sistema za vaš PC. Ovom prilikom se nećemo baviti usporedbama raznih linux distribucija, već ćemo se bazirati na Manjaro Linuxu , u cilju da vam ga približimo i da vam prenesemo situacije koje možete očekivati u radu na tom operativnom sistemu.

Niti jedan softver nije savršen, ponajmanje operativni sistemi koji su vrlo kompleksni i podložni čestim promjenama i nadogradnjama. Tako je sa linuxom, tako je sa windowsima , a tako je i sa svim aplikacijama koje koristite u svakodnevnom radu.

Za linux je i inače situacija da podrazumijeva malo više uloženog vremena u sticanje znanja i iskustva , da biste bili u mogućnosti pravilno i kvalitetno održavati i koristiti vaš operativni sistem. Zauzvrat ćete dobiti vrlo siguran i stabilan sistem koji podržava kako najnoviji tako i stariji hardver kojem pomoću linuxa možete produžiti period upotrebe.

Manjaro linux nije iznimka po tim pitanjima . Iako je odmah nakon instalacije spreman za obavljanje mnogih zadataka, ipak bi bilo poželjno da pročitate osnovnu službenu dokumentaciju  , proučite tutorijale , te da povremeno prolistate Manjaro forum  kako bi se upoznali sa novostima, razvojem i trenutnim problemima sa kojima su suočeni Manjaro korisnici.

Po čemu se Manjaro linux razlikuje od nekih drugih linux distribucija ?

Manjaro Linux  je prijateljski nastrojena distribucija, što bi značilo da se razvijatelji tog sistema trude čim više olakšati upotrebu i početno snalaženje u sistemu.

Manjaro dolazi sa vrlo jasnim i preglednim instalerom koji će vam u jednostavnom grafičkom sučelju pomoći da vrlo lako instalirate sistem.
Sam rad je primjeren kako početnicima tako i iskusnim korisnicima . Manjaro nakon instalacije sadrži osnovni set aplikacija , upravljačkih programa, multimedijalnih kodeka , te softvere koji će vam na vrlo jednostavan način pomoći pri nadogradnji sistema ili pri instalaciji novih aplikacija.

Iako se Manjaro bazira na ARCH linuxu  , Manjaro ima vlastite repozitorije da bi osigurao isporuku testiranih i stabilnih programa za vaš sistem.

Manjaro podržava rolling release  filozofiju ,  što bi značilo da nema potrebe za periodičnom reinstalacijom cjelog sistema ukoliko želite imati najnovije verzije upravljačkih programa, kernela i aplikacija. Sistem nadogradnje sistema je koncipiran tako da vam je dovoljno redovito ažurirati vaš sistem čime ćete uvjek biti up-to-date sa vaši sistemom i pratećim aplikacijama. Takav način nadogradnje može imati i negativne posljedice po vaš sistem jer uvijek postoji mogućnost da nakon nekog updatea vaš sistem ili neka aplikacija više neradi ispravno. Takve stvari se dešavaju, iako je to vrlo rijetko i pogodi samo određenu skupinu korisnika koji imaju instaliranu kombinaciju koja pogoduje takvoj nestabilnosti. Na Manjaro forumu se svaki veći update sistema obrađuje u zasebnoj temi  te je to prvo mjesto na kojem biste trebali potražiti pomoć i odgovore ukoliko vam se desi problem te vrste.

 Za takve neželjene scenarije se možete pripremiti na više načina . Jedna od mogućnosti je da pomoću Clonezilla  alata izradite backup vašeg sistema ili cijelog hdd-a , te u slučaju problema samo odradite restore backupa na vaš hdd. Drugi način bi bio da u vaš Manjaro sistem instalirate Timeshift  aplikaciju kojom možete izraditi “točke povratka” na situaciju dok je sistem bio ispravan . Aplikacija   je vrlo jednostavna za korištenje te je dostupna za instalaciju iz Manjaro upravitelja paketa iz AUR repozitorija.

U ovakvom osvrtu je vrlo teško obuhvatiti sve prednosti i mane Manjaro Linux operativnog sustava , no nadamo se da ste stekli uvid u Manjaro način razvoja , korištenja te neželjenih situacija sa kojima se možete susresti .  Detaljnije informacije  su vam dostupne i na Manjaro službenim web stranicama, a Manjaro zajednica i forum su vrlo prijateljski nastrojeni. Razvijatelji Manjaro sistema su vrlo otvoreni za suradnju sa zajednicom te je zahvaljujući takvoj filozofiji Manjaro jedna od najpoželjnijih linux distribucija za svakodnevni rad i korištenje.

Međusobna Manjaro linux iskustva i savjete možete razmijeniti i na FB Manjaro Linux Hrvatska .